AccessGratuit
Bine ati venit! Very Happy

Daca ati ajuns la aceasta pagina inseamna ca nu sunteti INREGISTRAT sau CONECTAT pe forumul AccessGratuit. Puteti face asta utilizand butoanele din meniu destinare acestor actiuni!
AccessGratuit.com
www.accessgratuit.com
cheers
Urmareste-ne pe FacebookUrmareste-ne pe TwitterUrmareste-ne pe DiggUrmareste-ne pe StumbleuponUrmareste-ne pe Youtube

Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

avatar

Louk

Membru AccessGratuit
Lecţia 2


Partea I: Introducere şi date generalePentru a va asigura ca aveti toate resursele disponibile la indemana atunci cand va hotarati sa creati un site web, va informam ca principalele instrumente de care aveti nevoie sunt: un editor de text (Notepad, Notepad++ etc.) cu ajutorul caruia puteti scrie documentul HTML si il puteti aranja, un editor grafic (PhotoShop, GIMP, PhotoScape, Paint ShopPro etc.) pentru a crea elementele de design ale site-ului, un browser (Mozilla Firefox, Google Chrome, Internet Explorer etc.) cu care aveti posibilitatea de a vizualiza rezultatele efectuate in editorul de text si o conexiune la internet decenta (50-100 Mbps).

REŢINEŢI!
Pentru ca procesul de creare a unui site web sa poata fi parcurs fara probleme, aveti nevoie neaparata de un editor de texte, un editor grafic, un browser web si o conexiune decenta la internet.

Va putem veni in ajutor cu cateva link-uri utile de unde puteti descarca cate unul dintre fiecare element de mai sus. Astfel, va recomandam ca si editor de texte Notepad++ care va afisa si delimita codurile HTML prin culori diferite, fiindu-va mai usor sa le administrati. Ca si editor grafic, va recomandam programul freeware GIMP care se aseamana in proportie de 70% cu PhotoShop, cel mai utilizat editor grafic din lume.

In ceea ce priveste browserul web, nu va pot recomanda altceva decat Mozilla Firefox, cel mai util, facil si utilizat browser de catre webmasteri. Ofera o gama variata de optiune ce va vor simplifica chiar si munca de creare a site-ului. In plus, folosind acest browser exista doar 5% sanse sa nu va fie afisat un anumit cod HTML din versiunea HTML 4.0 despre care am vorbit in lectia anterioara.

Notepad este un editor de text gratuit pentru Windows, gazduit la Sourceforge. Programul permite editarea codului sursa specific unui numar mare de limbaje de programare, precum C, C , Pascal, Cobol, HTML, PHP.
GIMP este un program multi-platforma pentru editarea de imagini (sau grafica) de tip raster (sau bitmap). GIMP este acronim pentru GNU Image Manipulation Program (in romana program GNU pentru manipularea unei imgini), fiind destinat executarii diverselor modificari cum ar fi retusarea fotografiilor, a compozitiei imaginii sau constructia imaginilor.

Continutul prezentarilor soft-urilor a fost preluat de pe site-ul Wikipedia, site ce permite preluarea in limita a 500 de caractere a continutului.
Mozilla Firefox (abreviat oficial ca Fx, neoficial ca FF) este un browser de web dezvoltat de Fundaţia Mozilla. Firefox este al doilea browser ca numar de utilizatori, dupa Internet Explorer, fiind folosit de aproximativ 30% din utilizatorii internetului.

FREE DOWNLOAD! Va sunt utile urmatoarele soft-uri pentru a crea un site web: Notepad++, GIMP si Mozilla Firefox. Va puteti folosi si de altele, insa, noi, pe acestea vi le recomandam.

Partea a II-a: Editorul de texte, HTML şi WYSIWYG
(What You See Is What You Get)Cand va decideti sa realizati un document HTML, puteti recurge la 3 metode diferite. Si cand spunem metode ne referim la posibilitatile avute in vedere.

O prima posibilitate este editorul clasic de texte Notepad. Este clasic pentru ca este instalat odata cu sistemul de operare Windows si nu necesita eforturi suplimentare pentru a-l avea. Va recomandam sa nu folositi alte editoare de texte precum Microsoft Office Word, OpenOffice Writer etc. pentru ca, desi exista posibilitatea de a salva o pagina in format .html, in momentul salvarii vor fi introduse si o serie de coduri ce nu sunt utile si incarca documentul fara rost.

In plus, caracterele vor fi mai usor de gestionat in Notepad decat intr-un alt editor mai perfomant. Nu aveti nevoie de multe optiuni la crearea unei pagini web avand in vedere ca nu aveti nevoie de stiluri (boldire, inclinare, subliniere etc.). Asadar, folositi Notepad!

O alta posibilitate este reprezentata de un editor HTML. Daca este sa cantarim dupa popularitate, cel mai folosit in acest domeniu este soft-ul Adobe Dreamweaver. De exemplu, acesta va permite sa si vizualizati in acelasi timp modificarile efectuate asupra codului si chiar sa le si corectati automat. In plus, puteti insera mai usor intr-un editor HTML elementele multimedia.

O ultima metoda posibila de a scrie un document HTML este folosirea unui editor WYSIWYG. Cu ajutorul acestui tip de editor veti putea vedea la editare ceea ce obtineti la vizualizare. E mult mai util si facil pentru cei ce nu cunosc inca bine tainele HTML-ului. Culorile, tabelele, imaginile, stilurile, fonturile sau alte elemente de design pot fi usor inserate si vizualizate.

RECOMANDĂRI! In ceea ce ne priveste pe noi, va putem recomanda sa utilizati printre editoarele mai performante Macromedia Dreamweaver, Microsoft Front Page sau Coffee Cup. Toate se baseaza pe tipul de editor WYSIWYG si ofera o gama larga de optiuni ajutatoare.

Ca si o concluzie la toata prezentarea de mai sus, putem formula ideea ca indiferent de tipul editorului folosit (de text, HTML sau WYSIWYG), daca nu aveti nici cele mai elementare cunostinte HTML, nu veti reusi mare lucru.

Partea a III-a: Browserul - cheia afişării şi interpretării documentului HTMLNOŢIUNE! Browserul reprezinta un program software care permite vizualizarea, citirea si interpretarea hypertextului si navigarea intre diferite pagini aflate pe Web.

Cand vorbim de o pagina web, automat includem aici si browserul. Pur si simplu fara un browser nu am avea ce face cu un document HTML sau cu un link al unui site. Daca este sa vorbim insa despre un document propriu creat, atunci indicat ar fi sa aveti instalate in computerul personal cel putin trei browsere printre cele mai utilizate (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera etc.). Testarea documentului cu fiecare dintre aceste browsere va va ajuta sa identificati elementele nerecunoscute de anumite browsere si, eventual, sa gasiti o solutie in privinta aceasta.

Daca memoria computerului dumneavoastra nu va permite instalarea mai multor browsere, puteti ruga un prieten ce foloseste alt tip de browser sa va arate cum se observa documentul in acel browser sau pur si simplu il instalati pentru 2-3 zile si apoi il dezinstalati.

SFAT! Va recomandam sa folositi in principal Mozilla Firefox ca si browser atunci cand creati si verificati un document HTML. Este cel mai cuprinzator browser si mai compatibil.

Partea a IV-a: Editorul grafic - succesul design-ului unui document HTMLCred ca sunteti toti de acord cu mine cand spun ca orice site contine cel putin o imagine. De ce? Pentru ca afisarea datelor si interfata sunt prioritare pentru un site in ceea ce priveste popularitatea. Daca tineti la originalitate si doriti ca pagina web sa va apartina in totalitate, nu veti apela la metoda "gasesc o imagine pe internet, o copii si o pun pe site-ul meu", ci veti incerca sa creati dumneavoastra imaginile. Pentru asta veti avea nevoie de un editor grafic.

La intrebarea "care editor grafic e cel mai folosit" va putem raspunde: Adobe PhotoShop, insa, la intrebarea "care editor grafic e cel mai bun" nu. De ce? Simplu! Pentru ca fiecare editor grafic este unic in felul sau. Nu exista un editor grafic care sa aiba toate optiunile celorlalte existente. Asadar, veti fi nevoiti sa alegeti pe cel mai fiabil si mai potrivit cunostintelor dumneavoastra. Va putem aminti cateva: Adobe PhotoShop, Paint ShopPro, CorelDraw, GIMP, PhotoScape etc. Si Paint-ul este un editor grafic, insa, nu va bazati pe el cand vine vorba de imagini pentru in site web.

Partea a V-a: Conexiunea la internetDaca atunci cand vorbim de un document HTML nu putem scoate din evidenta un editor de text, HTML, grafic sau un browser, fata de conexiunea la internet putem afirma acest lucru. Motivul este simplu: orice document HTML creat si salvat in computer poate fi vizualizat fara vreo conexiune la internet. Sursa devine propriul computer.

In schimb, daca nu stapaniti foarte bine limbajul HTML, atunci o conexiune la internet ar deveni practic indispensabila pentru ca, la un moment de impas, puteti apela la internet. Cautati ceea ce va intereseaza, va folositi de un anumit cod si apoi va continuati lucrul. In plus, nu poate fi vorba de publicarea site-ului fara o conexiune la internet.

SUPLIMENTAR! Daca vine vorba de firma la care sa va faceti contract pentru o conexiune la internet, e greu de ales. De fapt, e si greu si usor. Este greu pentru ca toate seamana intre ele si este usor pentru ca nu mai exista decat 3 firme mari in Romania furnizoare de internet: RDS&RCS, Romtelecom si UPC. Cea mai raspandita insa cred ca este RDS&RCS.

In ceea ce priveste capacitatea acesteia, viteaza ideala este de 100 Mbps. Nu este rea nici o viteaza de 50 Mbps, insa, viteza de procesare a datelor din site va fi injumatatita.

NU RATAŢI! Aceasta a fost a doua lectie din cursul "Primii pasi in HTML si WWW". Nu ratati lectia nr. 3 ce va purta numele de "Procedura de organizare a activitatii pentru inceperea crearii unei pagini HTML". Veti invata despre primii pasi ce trebuie facuti pentru a incepe sa creati o pagina HTML, precum si despre tipul fisierelor salvate.

COPIEREA ESTE STRICT INTERZISĂ! Aceasta lectie a fost realizata de echipa AccessGratuit.com folosind cunostintele proprii despre subiectul in cauza. In conformitate cu Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, nu aveti dreptul de a prelua partial sau integral texte/imagini din aceasta fara un acord scris din partea noastra! In caz contrar, ne asumam raspunderea de a depune plangere impotriva actiunii dumneavoastra! Va multumim!

_____________________________________AccessGratuit__________________________________


avatar

Albey

Membru AccessGratuit
la fel,foarte folositor pentru un incepator
http://www.Zone-PGL.tk
avatar

Perri

Membru AccessGratuit
cand apare partea a 3 a Smile?
http://www.accessgratuit.com

Continut sponsorizat

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum